21.06.2022

Втрати ТЦ/ТРЦ України сягають майже $10 мільярдів



			
Втрати ТЦ/ТРЦ України сягають майже $10 мільярдів

Фото: facebook.com/retroville.kyiv

Українська Рада Торгових Центрів порахувала втрати, яких зазнали ТЦ/ТРЦ внаслідок агресії з боку рф. Загальні втрати сектора за чотири місяці війни становлять $9,8 мільярда.

Прямі втрати торгових центрів, які рахуються як вартість заміщення пошкоджень таких об’єктів, становлять $350 мільйонів. 

Станом на початок червня в Україні значних пошкоджень зазнали 23 ТЦ/ТРЦ. Найбільша частка припадає на схід країни – 12 об’єктів пошкоджено на суму $250 мільйонів. Торгові центри в Києві та регіонах постраждали на суму $68 мільйонів (6 ТЦ/ТРЦ). На півдні втрати сягають приблизно $29 мільйонів (5 ТЦ). Найбільше постраждали ТЦ «ПортСіті» (Маріуполь), Nikolsky та «Караван» (Харків), RETROVILLE (Київ), FABRIKA (Херсон).       

З погляду площі пошкоджених ТЦ/ТРЦ, то регіоном, що постраждав найбільше, є також схід. Тут пошкоджено 37% всіх торгових площ регіону. Далі йде південь – 15,3%. Попри активні бойові дії, значних пошкоджень не зазнав жоден ТЦ/ТРЦ на півночі. В центрі та на заході так само.  

Значно більшими є непрямі втрати, яких зазнали ТЦ/ТРЦ. Загальні непрямі втрати оцінюються у $9,5 мільярда, з яких втрата контролю – $0,42 мільярда, втрати капіталізації – $7,4 мільярда, недоотриманий прибуток діючих об’єктів – $0,361 мільярда, недоотриманий прибуток ТЦ/ТРЦ, що мали відкритися у 2022 році, – $0,05 мільярда, капіталізація проєктів, що мали відкритися у 2022 році (а це 19 ТЦ/ТРЦ), – $1,22 мільярда. 

Найбільші непрямі збитки спостерігаються на сході України, де бойові дії тривають і зараз. Попри те, що деякі об’єкти відновлюють роботу, прибутки залишаються на рівні менше 30% від довоєнних. Навпаки, центр і захід демонстрували швидке відновлення вже у квітні та травні. Поступово з травня та червня починають відновлюватись північ, Київ і південь.  

Максим Гаврюшин, голова Української Ради Торгових Центрів, коментує: «$9,8 мільярда – це втрати, які має галузь тільки за чотири місяці війни. Не слід забувати, що з 2014 року на тимчасово окупованій території залишається близько 780 000 кв. м торгових площ у ТЦ. Якщо враховувати їх оцінку та недоотриманий за вісім років прибуток, то втрати становили б додатково ще понад $2 мільярди. Також, на жаль, галузь і далі втрачатиме недоотриманий прибуток внаслідок руйнувань і зменшення споживання. За наступні 12 місяців українські ТЦ можуть втратити ще близько $1 мільярда. Тож за рік загальні втрати можуть становити близько $13 мільярдів».

Ключовими факторами великих непрямих втрат є скорочення споживання внаслідок міграції та бойових дій, а також підвищення ризиків країни, що впливає на інвестиційну привабливість торговельної нерухомості. Також на роботу галузі впливають труднощі, що мають ритейлери зараз в Україні, – логістика, валютні операції, проблеми з персоналом, відсутність кредитування, зростання цін внаслідок падіння гривні тощо.   

Непрямі витрати розраховуються на основі визначення грошового потоку вітчизняних ТЦ/ТРЦ, виходячи з потенційного прибутку, який би вони мали у лютому-травні 2022 року, враховуючи збільшення на 15% порівняно з 2021 роком. Таке зростання спостерігалось у січні 2022 року й відповідає темпам зростання роздрібного товарообігу в Україні на початку 2022 року. 

Для оцінки непрямих втрат була використана база ТЦ/ТРЦ України, яка налічує 320 збудованих об’єктів (згідно європейської класифікації) та 19 нових, що мали відкритися у 2022 році.

Теги: торговельна нерухомість