25.06.2020

Вперше в Україні сертифіковано житлову будівлю за стандартом BREEAM



			
 Вперше в Україні сертифіковано житлову будівлю за стандартом BREEAM

Візуалізація: ЖК DIADANS

На ринку житлової нерухомості про це декларували багато девелоперів, однак ENSO разом із ліцензованим оцінювачем MCL та Accredited Professional Наталією Наумовою це справді зробили. До цього часу в Україні тільки офісні будівлі сертифікувались відповідно до вимог екологічних стандартів. Варто зазначити, що київський ЖК DIADANS отримав престижний сертифікат екологічного й енергоефективного будівництва за схемою BREEAM International New Construction. Обрана схема сертифікації говорить про той факт, що проєктною групою були імплементовані найкращі доступні технологічні рішення в повному обсязі на етапі проєктування будівлі.

Міжнародний стандарт екологічного будівництва BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) є найбільш популярним і незалежним методом оцінки якості й екологічності об’єктів нерухомості, який широко використовується в Європі. Автором стандарту є організація BRE Global (Велика Британія). За двадцять дев’ять років існування стандарту більш ніж 550 000 будівель отримали відповідні сертифікати. До того ж, світовий та європейський досвід будівництва свідчать, що «зелена» сертифікація будівництва є абсолютною нормою, а в деяких країнах – прийнята на державному рівні. «Зелена» сертифікація є гарантією забезпечення безпеки для довкілля, безпеки та комфорту для користувачів будівель, використання якісних будівельних матеріалів, а також скорочення експлуатаційних витрат завдяки високій енергоефективності й ощадному використанню ресурсів.

Основними перевагами сертифікації за стандартом BREEAM для інвесторів, девелоперів і проєктувальників є:

  • позиціонування на ринку як авторів будівель і споруд з мінімальним впливом на довкілля;

  • зниження експлуатаційних витрат завдяки використанню енергоефективного обладнання й енергомоделюванню об’єкта;

  • підвищення якості робочого та житлового середовища;

  • гарантія, що при будівництві об’єкта застосовувались технології, які відповідають основним принципам сталого розвитку (sustainable development);

  • запровадження інноваційних рішень, що мінімізують вплив на навколишнє середовище;

  • відповідність корпоративним й організаційним екологічним цілям.

BREEAM є універсальним методом оцінки екологічності об'єктів нерухомості, оскільки враховує національні особливості регіону, де реалізується проєкт, а також місцеві будівельні правила та норми. Так, у процесі сертифікації житлового комплексу DIADANS робочою групою компанії MCL у тісній співпраці з BRE Global були визначені напрями розвитку будівельної галузі України та затверджені вагові значення для категорій оцінки житлових будівель відповідно до вимог BREEAM.

Ринок зеленого будівництва в Україні тільки формується. В Україні практично відсутній стандарт якісного й енергоефективного будівництва. Кожен будує на свій лад. Імплементація стандарту BREEAM в Україні дасть змогу забезпечити високий рівень якості новозбудованих об’єктів. Стандартизація житла, комерційної та виробничо-промислової нерухомості позитивно вплине на будівельну галузь в Україні, прискорить енергетичну незалежність нашої країни – переконаний Микола Герасименко, керівник компанії MCL. Девелопери та забудовники, котрі більш знайомі зі світовим ринком нерухомості, переймають досвід сусідніх країн, впроваджують технології, щоб виділити свій проєкт серед конкурентів.

Компанія MCL – лідер ринку екологічної сертифікації в Україні. Наразі компанія проводить сертифікацію житлових комплексів, торговельно-розважального центру, інноваційного парку та промислового заводу. ℗


logo_mcl.png