09.12.2021

Як дизайн офісу впливає на залучення нових працівників



			
Як дизайн офісу впливає на залучення нових працівників

Ваша компанія зіткнулася з кадровим голодом? Ви не самотні. За даними дослідження Eagle Hill Consulting, понад третина співробітників-міленіалів (36%) і співробітників із дітьми, які навчаються вдома (34%), кажуть, що, ймовірно, покинуть свою нинішню роботу, коли пандемія закінчиться. Хороша новина: є шанс перехопити й утримати суперпрофі. Розповідаємо, як цьому може допомогти ваш офіс.

Текст: Алеся Карнаухова, керівник операційного відділу студії дизайну ZIKZAK

Крутий дизайн офісу приваблює найкращі людські ресурси

Селфі на релакс-терасі стильного бек-офісу не просто збирає лайки. Це наочна демонстрація статусу, успішності, самореалізації компанії. Концептуальний дизайн підкреслює її перспективність, фінансові можливості та реальну турботу про співробітників.

Перше, на що звертає увагу потенційний член команди під час перегляду інформації про роботодавця, – фотографії офісу. Мультифункціональний простір, що сприяє благополуччю людей, манить креативом, комфортом і безпекою. Нерідко при прийнятті рішення для претендента є важливішим офіс, що створений у стилі мегакорпорації, ніж розмір зарплати.

Чим залучити нових співробітників до офісу

Передусім – актуальною гібридною формою роботи, концепцією Activity Based Working, тобто роботою на основі завдань. Нині претендент шукає роботу з гнучким графіком на противагу безцільному восьмигодинному перебуванню в кабінеті. Досвід реалізованих проєктів у Києві довів: перехід на гібридний формат у стильно оформленому корпоративному коворкінгу повертає до офлайн-режиму більшість співробітників. Вдома нудно, надто тихо чи галасливо, неможливо зосередитися. На роботі цікаво, функціонально, подомашньому затишно.

Друге – сучасними технологіями, які доступні далеко не всім. Офісний простір дає можливість співробітнику працювати в приміщеннях-трансформерах із клімат-контролем, в оточенні мультимедійних панелей і панорамних вікон, з циркадним освітленням та якісною звукоізоляцією.

Додайте інфраструктуру: затишну кухню, душові, фітнес-зал, ігрову, бібліотеку, відкриті дворики та тераси – отримаєте середовище, з яким розлучатися не хочеться.

Останнє в переліку, але не менш важливе, – дизайн. Інвестиції в облаштування офісу згідно із сучасними трендами та вимогами швидко окупаються залученими талантами та низькою плинністю кадрів.

Яким запитам претендентів відповідає мультифункціональний дизайн офісу

Дизайнери вивчають результати численних досліджень потреб персоналу в облаштуванні офісів: що викликає дискомфорт чи захоплення, від чого потрібно відмовитись, які технології залучити. Враховується специфіка бізнесу, активність контактів із колегами та клієнтами, психологічні відмінності різних поколінь.

Зміна ритму роботи. Навіть за умови 100% присутності в офісі перебувати вісім годин за робочим столом неефективно. «Живий» офіс дає можливість співробітнику переміщатися та спілкуватися; сховатися від шуму або вступити в гарячу суперечку; працювати навстоячки, сидячи на дивані або в безкаркасному кріслі, біля вікна з панорамним краєвидом чи на відкритій терасі.

Кастомізація формату робочого місця. Типові представники покоління Х навіть в open space створять власний затишний куточок. Вони люблять «гарячі столи», бронюють переговорні, використовують USB-порт на дивані в лаунж-зоні. Представники покоління Z цінують особистий простір, їм комфортно обговорювати робочі питання у звуконепроникних капсулах і малювати на підлозі.

Адаптивна трансформація простору. Конференц-зал перетворюється на кімнату для йоги. Переговорна на вісім осіб легким рухом розширюється вдвічі. Столи можуть регулюватися як по висоті, так і в довжину. Простір адаптується під миттєві потреби без зайвих зусиль і втрати дорогоцінного часу.

Продумана логістика. Відвідувачі не заважають зосередженій роботі. VIP-клієнти не переймаються конфіденційністю. Колір покриття для підлоги та стін, освітлення, елементи декору елегантно зонують простір, інтуїтивно направляють співробітників і візитерів.

Функціональність. Співробітники оцінять офіс з якісними системами кондиціювання, очищення повітря й опалення, душовими, точками зберігання велосипедів і самокатів, вільним доступом до зарядних пристроїв.

Елементи біофільного дизайну. Плавні лінії корпусних і м'яких меблів, натуральні кольори каменю, дерева та трав, різноманітні живі рослини підсвідомо створюють відчуття безпеки.

Кольорові акценти. Пастельні, насичені, неонові відтінки по-різному впливають на нервову систему. Яскравий колір стільців, індивідуальних кабінок, артоб'єктів активізує творчий процес, покращує настрій, сповнює енергією.

Якісна шумоізоляція. Сторонні звуки відвертають увагу, дратують, знижують працездатність. Звукопоглинальні покриття на підлозі, шумоізоляція стін, акустичні мобільні перегородки та кабіни, фітостіни створюють комфортне звукове середовище.

Циркадне освітлення. М'яка зміна освітлення залежно від сезону, часу доби та погоди сприятливо впливає на біоритми. Панорамні вікна, кілька сценаріїв освітлення, регулювання інтенсивності світлового потоку формують необхідний настрій. Працювати в такому середовищі максимально комфортно.

Релакс-зони. Привернуть увагу такі зони, як кухня, бар, лаунж-зона у стилістиці готелю преміумкласу. Релакс-простір поєднує тихе споглядання та творчість із можливістю переключитися на комп'ютерні ігри, кіно, спорт, догляд за рослинами та представниками фауни. На тлі карантинних обмежень нові співробітники надають перевагу компаніям, що мають офіси із власними дворами та відкритими терасами.

cp219-14.jpg

+38 (068) 509 01 90
zikzak.com.ua 

ВІЗУАЛІЗАЦІЇ: ZIKZAK