12.02.2021

Офісні меблі: мобільно, функціонально та по-домашньому



			
Офісні меблі: мобільно, функціонально та по-домашньому

Дизайнери бюро ODESD2 віддають перевагу натуральним матеріалам, а також тим, які можуть бути використані повторно. Фото надане ODESD2

Наразі не можна однозначно сказати, чи проводитимуть люди в офісах стільки ж часу, скільки раніше, до пандемії. Проте попит на меблі для таких приміщень все ж збережеться. Адже якщо певна частина людей працюватиме вдома, то меблі їм знадобляться для так званого домашнього офісу, однак дещо видозмінені. Насамперед у них цінуватимуться мобільність і багатофункціональність.

Текст: Марина Паралюш

У ТРЕНДІ

Приміщення офісів і коворкінгів завжди потребували особливої уваги до меблів, оскільки від них залежить безліч нюансів. Так, наприклад, вони впливають на продуктивність, настрій і навіть здоров’я людей, які там працюють. Меблі, створені за останні 15 і більше років, переважно були відкритими. Наразі ж підхід до їх створення змінюється в бік конфіденційності – зазначається в дослідженні The Future of Furniture компанії CBRE, опублікованому в серпні 2020 року.

Галузь предметного дизайну загалом і дизайну меблів зокрема рухається паралельно всім іншим сферам людського життя – кажуть фахівці студії ODESD2. А нині в цьому напрямі є декілька запитів.

Перший – це мінімалізм. Як розповідають у компанії ODESD2, люди втомилися від нагромадження предметів навколо себе, від надміру споживацтва, а отже обирають прості та функціональні меблі. Це стосується як особистого простору для життя, так і робочого.

Ще одним трендом, на думку експертів із ODESD2, є турбота про людину. Якщо, наприклад, 20-30 років тому дизайнери змагались у найвигадливіших формах меблів, які часто були фізично незручними, то нині комфорт людини стоїть на першому місці. Йдеться про ергономічні стільці для офісу, які відповідають анатомії людини, а не намагаються підлаштувати її під свої вигини; про робочі місця для тих, хто втомився сидіти та хоче працювати стоячи; про крісла для відпочинку з високими стінками, які здатні хоча б ненадовго, але створити невеликий приватний простір в open space.

Ексклюзивність та індивідуальність – це теж про сучасні меблі. Українські дизайнери пропонують як серійні рішення, так і створюють авторські предмети меблів і декору. Так, у Levantin design, наприклад, розробили авторські вуличні меблі для відкритих офісних терас. А дизайнер Дмитро Козіненко наразі готує лінійку меблів, розроблену спеціально для невеликого офісу-шоуруму, проте з перспективою подальшого серійного виробництва. Бренд FILD, наприклад, здебільшого орієнтується на самодостатній і самобутній дизайн; вони намагаються створювати універсальні та практичні речі, проте з неординарними елементами. Компанія не виробляє предмети на замовлення, а працює із серійним виробництвом, водночас експериментує та шукає способи виділитись. Наприклад, при розробленні колекції BLT дизайнери створили унікальні текстильні ремені з декоративною складовою. Так компанія додала впізнаваний елемент у серійні продукти: освітлення, меблі та декор.

Продовження читайте в журналі Commercial Property №1(209) січень 2021.