06.01.2021

Ринок M&A в Україні за підсумками 2020 року скоротився вдвічі



			
Ринок M&A в Україні за підсумками 2020 року скоротився вдвічі

Фото: IS

Згідно з даними дослідження InVenture обсяг анонсованих і завершених угод злиття і поглинання (M&A) в Україні за підсумками 2020 року становив $1,02 мільярда, це вдвічі нижче за показник 2019 року, коли ринок досяг позначки $2,1 мільярда. Кількість угод M&A у 2020 році також скоротилася, з 76 угод M&A у 2019 році до 64 угод M&A у 2020 році.

Серед галузей економіки найбільша кількість угод M&A відбулася в таких секторах:

  • будівництво та комерційна нерухомість (17 угод M&A на суму $278 мільйонів);
  • логістична нерухомість і транспорт, переважно зернові елеватори (13 угод M&A на суму $267 мільйонів);
  • сільське господарство й агробізнес, переважно агрокомпанії у сфері рослинництва з земельним банком в управлінні (11 угод M&A на суму $188 мільйонів);
  • роздрібна торгівля (3 угоди M&A на суму $98 мільйонів);
  • ІТ та телекомунікації, переважно студії, що розробляють ігри, й аутсорсингові компанії (7 угод M&A на суму $59 мільйонів);
  • видобувна промисловість (5 угод M&A на суму $59 мільйонів);
  • на інші галузі (фінансова діяльність, харчова промисловість, готелі та ресторани) припало 8 угод M&A на суму $68 мільйонів.

Угоди M&A в Україні в 2020 році за галузями, кількістю угод і сумою транзакцій

Сектор економіки Сума угоди M&A, $ мільйонів Кількість угод по галузі M&A
Будівництво та нерухомість 278 17
Транспорт і складське господарство 267 13
Сільське господарство 188 11
Роздрібна торгівля 98 3
ІТ та телекомунікації 59 7
Видобувна промисловість 59 5
Інші 68 8
Всього 1017 64

*Джерело: База даних InVenture M&A in Ukraine 2020


Активність іноземних інвесторів із придбання активів в Україні в 2020 році ослабла, насамперед у зв'язку з поширенням пандемії коронавірусу в світовому масштабі. На заваді стали не тільки зовнішньоекономічні чинники, зміна інвестиційних пріоритетів, невизначеність і вичікувальна позиція інвесторів, але й обмеження в фізичних переміщеннях. Багато інвесторів, з якими InVenture вели тривалі переговори з входу на ринок України, відклали плани на невизначений період.

Більшість угод на ринку M&A в Україні відбувалися завдяки українським інвесторам, серед них, насамперед, великі диверсифіковані промислово-фінансові групи та відомі агровиробники й агротрейдери.

Слабкий інвестиційний клімат в Україні, за оцінками багатьох експертів, залишається основною перешкодою для зростання M&A угод. Згідно з дослідженням EBA у 2020 році, вперше за п'ять років опитування, недовіра до судової системи очолила антирейтинг перешкод для притоку іноземних інвестицій, а широко поширена корупція посіла друге місце.

Резонансною подією 2020 року, яка мала негативний імпульс на настрої інвесторів, стало зниження тарифів для сонячних і вітрових електростанцій і перехід до аукціонної моделі визначення тарифу. Внаслідок цього більше 50 інвесторів, які вклали кошти в джерела альтернативної енергії, подали проти України міжнародні судові позови на суму понад $30 мільйонів.


Найбільші угоди M&A в Україні у 2020 році:

Згідно з даними InVenture, найбільшими угодами M&A серед приватних компаній в Україні у 2020 році стали:

1. Купівля компанією DP World (ОАЕ) 51% акцій у контейнерному терміналі TIS. Сума угоди – $100-$130 мільйонів.

2. Компанія Dragon Capital анонсував покупку офісного центру 101 Tower (Сур Rose Holding Limited/ТОВ «ЄВРОЖИТЛОГРУП») у Степана Черновецького й Ігоря Ніконова. Сума угоди – $110 мільйонів (угоду не закрито).

3. Rewe International AG продала мережу продуктових супермаркетів Billa (ПІІ «Білла-Україна») компанії Novus (Consul Trade House UAB). Сума угоди – $70 мільйонів (без урахування кредиторської заборгованості).

4. Готель «Дніпро» продано ТОВ «Смартленд» (Олександр Кохановський). Сума угоди – $41 мільйон.

5. Павло Фукс вийшов із ТРЦ Respublika, продавши свою частку 25% структурам Дмитра Фірташа. Сума угоди – $20-25 мільйонів.

6. Компанія Glencore Agriculture Limited (Renaisco B.V.) завершив операцію з придбання термінала ТОВ «Евері» у компанії Orexim Group. Сума угоди – $20-25 мільйонів.


Тенденції розвитку ринку M&A в Україні у 2020 році й прогноз на 2021 рік

Олейников Олексій, керівний партнер InVenture:

«Оскільки в 2020 році компанії по всьому світу, зокрема й Україна, були зайняті переформатуванням діяльності й адаптацією до умов пандемії, а також переоцінкою планів щодо інвестування, ймовірно до відкладених планів експансії міжнародні інвестори повернуться у 2021 році, відповідно можна очікувати відновлення активності на ринку M&A вже в найближчій перспективі.

Щодо України, в 2021 році активність інвесторів на внутрішньому ринку M&A залишиться порівняно невисокою, оскільки покупці та продавці все ще будуть сконцентровані на збереженні бізнесу та мінімізації наслідків пандемії.

Актуальною залишиться купівля стресових активів великими промислово-фінансовими групами.

Серед галузевих пріоритетів у 2021 році збережеться попит на активи у сферах сільського господарства, фармацевтики, харчової промисловості, логістики, портової та припортовий інфраструктури, а також IT-сектора.

Можливі також великі угоди й на ринку комерційної нерухомості, водночас продажі найімовірніше проходитимуть за стресовими цінами.

Трохи оживити ринок може початок етапу створення державно-приватних партнерств і продовження реалізації програми приватизації ФДМУ.

На 2021 рік компанія InVenture вже має кілька buy-side мандатів від українських та іноземних інвесторів щодо інвестування в рослинницькі агрокомпанії з земельним банком, комерційну нерухомість у межах Києва, логістичні комплекси та зернові елеватори, низку напрямів у харчовій галузі (олійноекстракційні заводи, виробництво води, молокозаводи, консервні заводи, виробництво снеків тощо).

В Україні на 2021 рік залишаються високі макроекономічні ризики й це стримуватиме інвестиційну активність. Дефолт із державних запозичень стане найбільшою загрозою для інвестиційного клімату. Все ще є ризик нездатності досягти домовленості з МВФ про виділення нового траншу для покриття дефіциту бюджету.

Очікуваний повторний локдаун у січні 2021 року також матиме негативний вплив на ділову активність. Хоча багато інвесторів, які вже зайшли на ринок України, швидше за все, не змінять свої інвестиційні плани.

Водночас ефективна боротьба з корупцією може надати найсприятливіший вплив на інвестиційний клімат в країні. Іншим важливим чинником може стати перезапуск судової системи та призначення на ключові позиції реформаторів із високим рівнем репутації».