05.06.2021

Рейтинг індустрій за кількістю скарг до бізнес-омбудсмена. Нерухомість і будівництво



			
Рейтинг індустрій за кількістю скарг до бізнес-омбудсмена. Нерухомість і будівництво

cp213_info1.png


cp213_info2.png


cp213_info3.png

*Всі дані за період з травня 2015 до березня 2021 року


cp213_info4.png

ПРИКЛАДИ УСПІШНО ВИРІШЕНИХ КЕЙСІВ

Компанія отримала довгоочікуваний сертифікат ДАБІ. Будівельна компанія Smile Development із Києва завершила будівництво багатоквартирних будинків (ЖК «Оптимісто») в Київській області. Щоб ввести будинки в експлуатацію, компанія мала отримати від ДАБІ сертифікат. Однак контролюючий орган відмовився видати такий документ, через що введення новобудови в експлуатацію затримувалося. Рада звернулась до ДАБІ та рекомендувала забезпечити своєчасний та об’єктивний розгляд заяви скаржника та видати сертифікат щодо завершення будівництва об’єктів ЖК «Оптимісто». Перші три багатоповерхівки були успішно введені в експлуатацію.

Компанія BIIR Property стала законним власником придбаної нерухомості. BIIR Property, дочірнє підприємство данської інженерної компанії BIIR, не могло стати законним власником придбаної нерухомості. З метою розширення бізнесу в Україні у вересні 2019 року інвестор придбав будівлю в Одесі площею майже 2000 м2. Угода про придбання приміщення відбулася через систему електронних торгів Prozorro. Загалом будівля під майбутній офіс коштувала підприємству понад 9 мільйонів гривень. Проте зареєструвати законне право власності на нерухоме майно скаржник не зміг – через активне кримінальне провадження. Рада розглянула скаргу та винесла її на засідання експертної групи з Офісом Генерального прокурора. Безпідставне кримінальне провадження закрили.

Податкова скасувала 194 мільйони гривень нарахувань забудовнику торгового центру. Забудовник торгового центру для міжнародної мережі гіпермаркетів не погоджувався з результатами податкової перевірки, відповідно до яких він мав сплатити майже 200 мільйонів гривень додаткових нарахувань. Контролюючий орган дійшов висновку, що підприємство завищувало податковий кредит за інвестиційним договором. Податкова наполягла, що інвестиційний договір є довгостроковим, а тому податковий кредит за ним мав бути сформований за правилами для довгострокових договорів. Інспектори з’ясували, що умови інвестиційного договору чітко передбачають поетапність здачі виконаних робіт і їх поетапне фінансування, отже, для цілей оподаткування ПДВ інвестиційний договір не може розглядатися як довгостроковий і до оподаткування операцій за ним потрібно застосовувати загальні правила формування податкових зобов’язань і податкового кредиту. Рада бізнес-омбудсмена підтримала позицію підприємства та рекомендувала скасувати податкові повідомлення-рішення. Врешті податковий орган скасував донарахування на суму 194 мільйони гривень.

Джерело: Рада бізнес-омбудсмена. Це незалежна установа із захисту бізнесу, яка вже протягом шести років на безкоштовній основі розглядає скарги від підприємців на неправомірні дії держорганів і допомагає подолати порушення держслужбовців щодо бізнесу. Раду бізнес-омбудсмена створили ЄБРР, ОЕСР, провідні українські бізнес-асоціації та уряд України у 2014 році.

Опубліковано в журналі Commercial Property №5(213травень 2021.