29.12.2020

Механізм інвестування в апарт-готелі в Україні



			
Механізм інвестування в апарт-готелі в Україні

Перед інвестуванням в апарт-готель у вкладника є певні сумніви та низка питань. Наприклад, як обрати апарт-готель, чим номер у такому готелі відрізняється від здачі в оренду квартири, які критерії в забудовника до інвестора та яка процедура інвестування. Відповідь на всі ці питання надав Олександр Смирнов, комерційний директор компанії Standard One, на основі нового проєкту апарт-готелю S1 Terminal.

Апарт-готелі відносять до напівкомерційної нерухомості, де можна зняти апартаменти для короткострокового і довгострокового проживання. Їх безумовним плюсом є те, що в апартаментах є все необхідне для комфортного життя – мінікухня, спальня, вбиральня, робоча зона, а також сервіс, якого немає в орендованих квартирах. Наприклад, гість може звернутися по допомогу на стійку ресепшн, замовити прибирання, або інші додаткові послуги.


Номер в апарт-готелі VS квартира?

Для багатьох інвесторів купівля квартири здається більш вигідним вкладенням грошей, ніж придбання апартаментів у складі апарт-готелю. Водночас більшість із них упускають той факт, що здача нерухомості в оренду – це операційний бізнес, який потребує професійного управління. Інвестор забуває про те, що після купівлі квартири, зазвичай, він має зробити в ній ремонт, що є першим мінусом у порівнянні з купівлею номера в апарт-готелі, де ремонт уже зроблено. Наступним завданням, з яким стикається власник квартири, буде пошук людей для здачі їм в оренду житла. Від цього йде й третій мінус – витрата часу. Як повідомляють в Standard One, за статистикою, якщо квартира здається 3 роки (36 місяців), то незалежно від того, скільки мешканців там буде проживати за весь час, у середньому вона буде приносити дохід усього 30 місяців. Відповідно 6 місяців відведено на пошук мешканців, ремонт й інші негаразди, які можуть статися. Через ці чинники прибутковість активу падає.


Як обрати апарт-готель для інвестування?

Вибір об’єкта для інвестування є найвідповідальнішим етапом для інвестора. Експерти Standard One радять обирати апарт-готель за такими критеріями:

  • Локація. Він має бути в місці, де є достатньо висока концентрація людей, які будуть проживати в цьому апарт-готелі.
  • Інфраструктура. Варто пам’ятати, що апарт-готель передбачає надання сервісу й тих послуг, які не може надати звичайна квартира.
  • Управління готельним оператором. Цей чинник надає гарантії успіху, адже у оператора є досвід управління такою нерухомістю.
  • Мінікухня. Повноцінна мінікухня дає змогу здавати апартаменти у довгостроковий термін, що дуже актуально під час пандемії.


Фінансове питання

Процедура інвестування в апарт-готелі в Україні являє собою придбання нерухомості через договір купівлі майнових прав. Тобто клієнт приходить, обирає кількість номерів, яку він хоче придбати, й оформлює всі необхідні документи.

Усі платежі виконуються тільки через безготівковий рахунок. Якщо клієнт має готівку, то він оплачує купівлю через касу банку або перераховує зі свого особистого рахунку. Або якщо це юридична особа, то з рахунку юридичної особи. До того ж, існує можливість придбання у розстрочку від забудовника.

Для інвестування в апарт-готель вкладнику необхідні юридичні гарантії щодо 100% введення об’єкта в експлуатацію, якщо він вкладається в проєкт, що перебуває на стадії будівництва, та подальшої прозорості під час його експлуатації. У Standard One є постійний моніторинг процесу будівництва апарт-готелю. Компанія надсилає інвесторам звіти про щомісячно виконані роботи, а також онлайн-трансляція на сайті, завдяки якій інвестор або будь-яка людина може подивитися на процес будівництва S1 Terminal.

У проєкті S1 Terminal використовується бізнес-модель «пул». Згідно з цим підходом для інвестора не важливо скільки разів здавався його номер, адже його заробіток вираховується із середньої заповнюваності об’єкта за звітний період.


Майбутнє за комплексним підходом

Забудовники апарт-готелів наразі задають тонус і ринку житлової нерухомості. Так, дивлячись на комплексність підходу девелоперів апарт-готелів, компанії, що будують житло, змінюють свої правила. Як зазначають у Standard One, наразі багато з них будують квартири та роблять там ремонт ще до продажу, як в апарт-готелях. Проте експерти заперечують конкуренцію, посилаючись на відмінності форматів.

На думку представників Standard One, апарт-готелі продовжуватимуть будувати у великих та курортних містах України, що буде сприяти поширенню нових тенденцій на ринку нерухомості. ℗

Теги: S1 TerminalStandard Oneготельна нерухомістьапарт-готель