14.04.2021

Вертикальні оази



			
Вертикальні оази

Комплекс апартаментів Gardenhouse, Беверлі-Хіллз (США). ФОТО: I-MAD.COM

Будівлі із зовнішнім озелененням фасаду – вертикальними садами (вони ще називаються зелені або живі стіни) – далеко не новий напрям в архітектурі. Проте з поглибленням таких явищ, як перенаселення та забруднення мегаполісів, він набув особливої актуальності. Вертикальні сади покликані вирішити кілька проблем сучасних кам’яних джунглів: очищення повітря, поглинання шуму, зниження температури тощо. 

Текст: Тетяна Хом’як


«НОВЕ ДИХАННЯ» ДЛЯ АРХІТЕКТУРИ

Вертикальний сад – це екосистема, яка складається із горщиків, у які висаджують рослини, дренажної та зрошувальної систем, завдяки яким зелені стіни не вимагають великих зусиль у догляді. Іноді потрібне забезпечення хорошого освітлення. Окрім того, час від часу живі рослини потребують підрізання та підживлення добривами.

Вертикальні сади покликані вирішити низку проблем сучасних мегаполісів. Передусім вони є інструментом для повернення природи в міста і створення сприятливого для їхніх мешканців середовища. Зелені стіни – це альтернативне рішення в умовах нестачі просторів для створення нових скверів і парків. Звісно, вони не замінять рекреаційні відкриті простори, проте збільшать контакт міських жителів із природою, що важливо для загального психологічного здоров’я. Також ці рішення є особливо доречними для жаркого та сухого клімату, адже завдяки затіненню і зменшенню теплопровідності фасадів будівель озеленення може сприяти зниженню температури в приміщенні та скороченню споживання енергії для його охолодження. Окрім того, вертикальні сади можуть поліпшити якість повітря та поглинають дрібні частинки пилу, сприяють зниженню рівня міського шуму. І, звісно, вони виконують й естетичну функцію.

Тож тренд на вертикальні сади має всі шанси надійно закріпитись у світі архітектури та дизайну. Нині є чимало проєктів, які так чи інакше інтегрували зовнішнє озеленення. Цей прийом часто використовують імениті архітектори. Наприклад, торік у Дюссельдорфі (Німеччина) було завершено будівництво офісно-торгового комплексу Kö-Bogen II із найбільшим у Європі зеленим фасадом. Цей проєкт розробило архітектурне бюро ingenhoven architects. На даху будівлі та двох фасадах встановлені живоплоти з граба загальною протяжністю близько восьми кілометрів. Цей місцевий вид невибагливий, стійкий до вітру та низьких температур і зберігає листя взимку. Саме тому його обрали для озеленення проєкту.

Продовження читайте в журналі Commercial Property №3(211) березень 2021.