05.03.2020

На 360°: відомі оглядові майданчики світу



			
На 360°: відомі оглядові майданчики світу

ФОТО: IS

Текст: Марина Паралюш


POMPEJUS

Pompejus у місті Хальстерен (Нідерланди) – це конструкція, яка є одночасно оглядовим майданчиком і відкритим театром. Вона була побудована у 2017 році за проєктом нідерландського бюро RO & AD Architecten і виконана з дерева та сталі. Висота конструкції становить 25 метрів, а всередині простору може вміститись до 225 осіб. Фінанси для її реалізації були зібрані за допомогою краудфандингу. Відзначимо, що Pompejus розташований на території земляного форту Fort De Roovere, побудованого в 1620-х роках як частина Голландської водної лінії (серія оборонних споруд на водній основі), і є однією зі складових проєкту відновлення цієї історичної місцевості.


CAMP ADVENTURE FOREST TOWER

Оглядовий майданчик Camp Adventure Forest Tower, розташований біля міста Хаслев (острів Зеландія, Данія), став фіналістом відомої премії World Architecture Festival два рази – у 2017 і 2019 роках. Відзначимо, що саме у 2017 році почалась робота над цим проєктом, автором якого стала данська студія EFFEKT, а в 2019 вона була завершена. Також він увійшов до фіналу премій Architectural Photography Awards 2019 і World Architecture News 2017, посів перше місце в ICONIC Award 2017. Оглядовий майданчик Camp Adventure Forest Tower, який отримав професійне визнання, – це вежа, що за формою нагадує спіраль. Її висота становить 45 метрів, довжина рампи – 650 метрів. Camp Adventure Forest Tower є частиною однойменного спортивно-розважального комплексу, розташованого посеред лісу, він побудований зі сталі та дерева для гармонійного поєднання із навколишньою природою.


DUBAI FRAME

Dubai Frame – оглядовий майданчик в Дубаї (ОАЕ) – виконаний у формі прямокутної рамки. Його висота становить 150 метрів, а ширина – 93 метри. У нижній частині будівлі розташований музей, а у верхній, куди відвідувачі можуть піднятися на ліфтах, розміщених з боків Dubai Frame, – безпосередньо оглядовий майданчик, а також кафе та виставкова зона. На зведення Dubai Frame було витрачено 9900 м3 бетону, 2000 тонн сталі, 2900 м2 ламінованого скла й 15 000 м2 нержавіючої сталі. Не обійшлося і без інновацій: у цьому проєкті встановлено фотоелектричне скло – разом 1200 м2.

Будівництво оглядового майданчика почалося у 2013 році, проєкт було обрано за підсумками міжнародного конкурсу, організованого муніципалітетом Дубая та міжнародною компанією thyssenkrupp Elevator Technology. Його автором є архітектор Фернандо Доніс. Відкриття Dubai Frame відбулося в кінці 2017 року, однак згодом автор заявив про порушення прав інтелектуальної власності. «Вони взяли мій проєкт, змінили дизайн і побудували його без мене», – цитує Фернандо Доніса видання The Guardian.


VESSEL

Оглядовий майданчик Vessel з перших днів відкриття, а це відбулося в березні 2019 року, став всесвітньо відомим символом сучасного Нью-Йорка (США) й з того часу отримав низку нагород, серед них у преміях Structural Awards 2019, World Architecture Festival 2019 і 2019 Building Awards. Висота конструкції становить 46 метрів, вона складається з 80 платформ, з'єднаних 154 сходовими прольотами. Діаметр оглядового майданчика біля основи – 15 метрів, у верхній частині – близько 46 метрів. Проєкт Vessel розроблений британським архітектурним бюро Томаса Хізервіка (Thomas Heatherwick). Слід зазначити, що оглядовий майданчик є частиною інфраструктури комплексу Hudson Yards, який має понад 1,6 мільйона м2 комерційних і житлових площ, концертний комплекс тощо.


Стаття опублікована в журналі Commercial Property №1(197-198) січень-лютий 2020.