11.08.2021

Інтер’єр місць громадського користування



			
Інтер’єр місць громадського користування

Поділ доступу до МЗК у житловому комплексі POÉTICA by ENSO. Дизайн архітектурної студії ZIKZAK

ФОТО НАДАНЕ ZIKZAK

Наразі девелопери житла розуміють необхідність створення цілісного продукту, де вдале планування квартири та привабливе розташування будинку підкріплені сучасним дизайном вхідної групи, вестибюля, холів, коридорів, евакуаційних сходів і навіть ліфтових кабін. Єдине рішення в інтер’єрі місць загального користування (МЗК) створює привабливий проєкт, де інвестор купує не квартиру, а стиль життя та можливість комфортного щоденного перебування.

Проєктування та реалізація МЗК

Функціонально МЗК можна розділити на суспільні зони та зони лише для мешканців житлового комплексу. Суспільні зони передбачають вільний доступ гостей і відвідувачів – доставка кореспонденції та посилок, зона очікування в лобі. Зони доступу для мешканців, а це типові коридори, ліфтові холи, приміщення для колясок і велосипедів, евакуаційні сходи, мають контролювати охорона, адміністратор на рецепції чи автоматична система карткового доступу.

Є три варіанти проєктування та реалізації місць загального користування:

  • Створення таких місць ще на етапі проєктування комплексу, що набагато зручніше та краще. Є можливість продумати їх розташування, всі рішення в дизайні та оздобленні без зайвих ресурсних витрат.
  • Реалізація в житловому комплексі, що будується. У цьому разі є можливість врахувати та внести корегування в будівництво, що позитивно позначається на концепції дизайну таких зон.
  • Реалізація в готовому житловому комплексі з уже спроєктованими приміщеннями, коли девелопер прийшов до розуміння, що необхідно підвищувати інвестиційну привабливість свого продукту завдяки дизайнерським рішенням. На цьому етапі є низка труднощів щодо аналізу й адаптації наявних вихідних даних і низка обмежень у реалізації концепції дизайну.

Поради щодо оздоблювальних матеріалів

Дизайн та оздоблення МЗК відіграють не останню роль в іміджі проєкту та починають впливати на вибір покупців квартир. Адже клієнт хоче, щоб комфорт і краса оточували його вже на вході в будинок. Окрім естетичних рішень девелоперам житлових комплексів варто звернути увагу ще на такі нюанси:

  • У зонах із високою прохідністю бажано застосовувати матеріали з високою зносостійкістю та шумопоглинанням, антивандальне покриття.
  • Варто застосовувати зрозумілу навігацію всередині житлового комплексу, де за кольором чи фактурою матеріалу виділяється напрямок руху, нумерація поверху, шляхи евакуації.
  • Важливу роль відіграє і висотність комплексу – від цього безпосередньо залежать вимоги будівельних норм щодо вогнестійкості та нетоксичності матеріалів на евакуаційних шляхах.

За статистикою запитів потенційних інвесторів дизайн МЗК не входить до пріоритетів при виборі новобудови. Однак за останні п’ять років компанії починають помічати підвищений інтерес покупців до оздоблення таких зон. Тож за нинішньої конкуренції значущими стають навіть колір стелі, рівень освітленості ліфтових холів і дизайн вхідних приміщень.

cp215_08.jpg

+38 (050) 444 48 27
zikzak.com.ua